Nutrición Hospitalaria H0946
Resumen| PDF (ENGLISH)

Trabajo Original

Pilot nutrition and physical activity intervention for preschool children attending daycare centres (JUNJI); primary and secondary outcomes


Logo Descargas   Número de descargas: 4784      Logo Visitas   Número de visitas: 611      Citas   Citas: 0

Compártelo:


Introduction: A pilot intervention was conducted to promote physical activity and nutrition in public preschool education (near half a million children in Chile), in order to prevent obesity. Objective: To assess the primary (body fat) and secondary outcomes (physical activity and energy intake) of a nutrition and physical activity pilot intervention for preschool children, attending day care centres. Methods: A pilot intervention in six day care centres selected at random (n = 530), in 4-5 years old preschool children, Santiago, Chile intending to: provide nutritional and physical activity education to educators and health promotion activities for the family, which in turn, will affect the primary (body fat), and secondary outcomes (physical activity pattern and energy food intake) were measured in a representative subsample of 120 intervened and 145 controls children. Results: In relation to secondary outcomes monitoring, moderate-vigorous activity was duplicated in the intervention group (+5.4% and +4.7%, respectively), in both obese and eutrophic children. Energy intake decreased in 11.7% in obese and 7.5% in eutrophic children. Dietary fat intake was reduced (-11 g in obese and -8.4 g in eutrophic children). Intervened obese children reduced body fat in 1.5%, meanwhile in control obese children, body fat increased 1.3% (p < 0.01). Conclusions: The pilot intervention demonstrated the feasibility to influence dietary risk factors and physical activity at the day care centres and families. Therefore, the implementation of the validated intervention program will be tested in different weather conditions, to prevent unhealthy habits in preschool children and their families.

Palabras Clave:



Artículos más populares

Trabajo Original: Vitamina D y componentes del síndrome metabólico en candidatos a cirugía bariátrica

Objetivo: el objetivo de este estudio fue evaluar...

Publicado: 2016-02-16

Revisión: Papel de la nutrición en la recuperación del jugador de baloncesto

Introducción: son escasos los trabajos que ofrecen...

Publicado: 2019-03-11

Trabajo Original: Hábitos alimentarios en la población gallega durante el confinamiento por la COVID-19

Introducción: en plena crisis por la COVID-19, el...

Publicado: 2020-06-12

Una cookie o galleta informática es un pequeño archivo de información que se guarda en su navegador cada vez que visita nuestra página web. La utilidad de las cookies es guardar el historial de su actividad en nuestra página web, de manera que, cuando la visite nuevamente, ésta pueda identificarle y configurar el contenido de la misma en base a sus hábitos de navegación, identidad y preferencias. Las cookies pueden ser aceptadas, rechazadas, bloqueadas y borradas, según desee. Ello podrá hacerlo mediante las opciones disponibles en la presente ventana o a través de la configuración de su navegador, según el caso. En caso de que rechace las cookies no podremos asegurarle el correcto funcionamiento de las distintas funcionalidades de nuestra página web. Más información en el apartado “POLÍTICA DE COOKIES” de nuestra página web.